luni, 12 ianuarie 2009

Betty - cel mai destept animal

Motto: Daca oamenii ar avea aripi si ar purta pene negre, doar cativa dintre ei ar fi indeajuns de intelepti pentru a fi ciori - Henry Beecher

Probabil multi dintre noi ne-am intrebat care este cel mai inteligent animal de pe Pamant. Desi probabil am fi tentati sa spunem delfinul, cainele sau maimuta, se pare totusi ca oamenii de stiinta au ajuns la o alta concluzie. Betty a reusit sa surprinda oamenii de stiinta cand, in mod intentionat, a indoit un fir intr-o gaura si l-a folosit pentru a extrage mancare dintr-un recipient. Aceasta reusita, se spune intr-un numar mai vechi al revistei Science, o face pe Betty primul animal care a inteles pe deplin legatura dintre cauza si efect si care a confectionat o unealta pentru o sarcina specifica folosind materiale noi, neintalnite in salbaticie. Nici macar cimpanzeii, care sunt considerati a fi mai apropiati de om, nu au aceasta capacitate.

Abel, colegul de laborator al lui Betty, prefera sa ii fure carligul sau mancarea. El nu a fost testat in acest sens. Betty si Abel, 2 ciori din Noua Caledonie, au fost studiate in captivitate de catre Oxford University’s Behavioural Ecology Research Group.
In mediul lor natural (insula Noua Caledonie din Pacificul de Sud), ciorile din aceeasi specie sunt faimoase pentru usurinta cu care inventeaza (spontan!) unelte pentru a scoate viermii din gaura.
Proiectul a inceput in urma unui test care a scos-o pe Betty in evidenta. Ea a fost nevoita sa indoaie firul, dupa ce Abel ii furase carligul ales de ea in prima faza.

Betty, care a fost prinsa in martie 2000, a fost capabila sa repete, cu indemanare, aceeasi actiune de 9 ori din 10, folosind chiar mai multe tehnici. A se vedea in filmuletele de mai jos.

Betty - cel mai destept animal









Q.E.D.

Niciun comentariu: